Mitt boende

Här kan du som är hyresgäst hos Bonäsudden få mer information om det som rör din fastighet. Exempelvis vilka elleverantörer du kan välja och information om dina leverantörer av tv, bredband och telefoni.

Klicka på din fastighet nedan för mer information om vad som gäller där du bor.

Fastigheten består av två byggnader i vilka det finns 18 hyresrätter och 18 lokaler. När huset byggdes 1952 fick det benämningen ”Theobroma 1952” i ett konstfullt järnmärke på fasaden – vilket fritt översatt betyder Kakaoträdet.

Bland hyresgästerna återfinns bland annat apotek och vårdcentral, tandläkare och lokala butiker. Fastigheten ligger ca 15 km nordväst om Linköping i Ljungsbro genom vilken Göta kanal passerar. Kanalen kan korsas i Ljungsbro under en av kanalens två akvedukter.

Bredband, tv och telefoni

När är du vill teckna ett internetabonnemang, så kan du alltid välja ADSL som går via det vanliga telenätet. Du vänder dig då till någon av leverantörerna av ADSL. Bredband är en förutsättning för att du ska kunna ansluta dig till internet. Idag kan du i de flesta fall även teckna abonnemang för TV och telefoni via ditt bredbandsabonnemang för ett bättre pris.

Om du bor i en fastighet där det finns kabel-TV från ComHem, så kan du också välja att köpa till internet och telefoni genom ComHem. Om du bor i en fastighet som är fiberansluten till Utsikt/Linköpings stadsnät så kan du som ett ytterligare alternativ köpa till TV, telefoni och internet.

Bredband
ADSL/ComHem

Elleverantörer

Som hyresgäst har du två olika elavtal. Det ena är ett elnätavtal, med det elnätföretag som äger elnätet där du bor. I Bonäsudden fastigheter ägs elnätet av Tekniska verken (Tekniska verken Linköping Nät AB) eller av EON. Det andra är ett elhandelsavtal, med det företag som du köper el av, ditt elhandelsföretag.

Elnätsföretaget på din ort

På varje ort finns ett elnätsföretag som har ensamrätt att transportera el. Du kan därför inte fritt välja elnätsföretag. Elnätskostnaden beror på var i landet du bor och om det är i tätort eller glesbygd. Elnätföretaget tar betalt för drift, underhåll och förnyelse av elledningar samt årliga avläsningar.

Elnätskostnaden består av en avgift för abonnemang och en avgift per överförd/förbrukad kilowattimme (kWh). Kostnaden för abonnemanget beror på säkringens storlek, som är ett mått på hur mycket el du maximalt kan använda vid ett tillfälle. Att kundernas elnätskostnader är skäliga kontrolleras av Energimarknadsinspektionen inom Statens Energimyndighet.

Välj bolag till elen du använder

Du väljer själv vilket företag som ska leverera den el du använder. Elhandelsföretaget tar med andra ord betalt för den el du förbrukar. De kan erbjuda dig olika typer av elhandelsavtal, till exempel fast eller rörligt elpris. Ofta tillkommer också en fast årsavgift. Skriver du ett avtal med ett fast elpris är detta bundet under en viss tid – ofta 1-3 år. Ett rörligt elpris följer utvecklingen på elmarknaden och förändras utan föregående avisering. För att du skall få ett fördelaktigt pris av ditt elhandelsföretag är det viktigt att du gör ett aktivt val bland elhandelsföretagets olika avtalsalternativ.

Vi hjälper dig anmäla!

När du blir hyresgäst hos oss hjälper Bonäsudden dig med inflyttningsanmälan till det företag som är nätägare där du ska bo. Du blir då också kund hos det elhandelsföretag som är kopplat till respektive nätägare. Om du vill ändra avtalsform eller byta elhandelsföretag, så är du själv ansvarig för det. OBS! När du flyttar från din lägenhet är du själv ansvarig för att säga upp dina elavtal.

Skatter, elcertifikat och andra myndighetsavgifter – betalas av alla

Utöver elnät- och elhandelskostnader tillkommer energiskatt, avgift för elcertifikat (miljövänlig energi), andra avgifter till myndigheter samt moms. Energiskatten skiljer sig mellan norra och södra Sverige, medan avgiften för elcertifikat varierar mellan elhandelsföretagen. Momsen och andra myndighetsavgifter är desamma i hela landet.

Tekniska verkens nätbolag heter Tekniska verken Linköping Nät AB och deras elhandelsbolag heter Östkraft AB. EON är både nätbolag och elhandelsföretag.

Nätägare
Tekniska verken

Tvättstugan

Tvättstugan är det viktigaste gemensamma utrymmet i fastigheten. Här ska du och dina grannar samsas om lokalerna och bokningar. Bokning av tvättstugan sker i de flesta fall med en egen låscylinder, som du låser fast i bokningstavlan på den tid du önskar tvätta. I vissa fastigheter bokar du dig på en lista i tvättstugan.

Tvättstugan och torkrummet får användas följande tider:

Vardagar kl. 07.00 – 22.00
Lör/sön kl. 09.00 – 20.00

Tänk på att hyresgäster närmast tvättstugan kan bli störda av maskinerna.

Några enkla tvättstugeregler:

Alla vill ha en fräsch tvättstuga. Därför finns det en enkel grundregel – tänk på att lämna tvättstugan i det skick som du själv vill finna den. Du ansvarar för att:

  • Använda tvättpåse till bygel-BH. Då minskar du risken för att din BH och tvättmaskinen går sönder
  • Torka av tvättmaskiner, bänkar och torktumlare
  • Rengöra filtret i torktumlaren
  • Torka av golvet och lägga allt skräp i papperskorgen
  • Felanmäla om något är trasigt direkt till vår dagjour,
    013 - 23 95 51.

En trevlig och välskött tvättstuga är ofta en bra förutsättning för trevliga grannrelationer!

Bonäsudden

Bonäsudden utvecklar och förvaltar bostäder och lokaler. Vi erbjuder ett tryggt och trivsamt boende. Miljöarbete med hyresgästen i centrum.